Tilleggsmateriale til boka Samisk skolehistorie 4. Davvi Girji 2010.

Daniel Mortenson:

«Finnerne lavere end os»

Daniel Mortenson
(Foto: ?)

Dette innlegget sto i det samiske bladet Waren Sardne 26.08.1911.

Daniel Mortenson (1860-1924) var sørsame og busett vekselvis på norsk og svensk side. Han tok lærerutdanning i Östersund og arbeida noen år som «lappkateket» på svensk side før han satsa på reindrift, og seinere kombinasjon av reindrift og jordbruk i Elgå i Engerdal.

Mortenson var ledende i samiske organisasjoner, bl.a. i samband med det første samiske landsmøtet i 1917. Han representerte også Arbeiderpartiet i Engerdal kommunestyre. Han var redaktør for Waren Sardne 1910–13 og 1922–24.

Gudbrand Tandberg (1869-1913) var født i Drammen, utdanna teolog i 1892, reisepredikant i Norsk Finnemisjon 1894-97, sogneprest i Lebesby 1897–1904 og seinere i Stjørdal. Han redigerte Finnemisjonens blad Sami Usteb sammen med Jens Otterbech. Hans holdning til samene kommer godt fram av dette sitatet fra et brev han i 1904 som skolestyreformann skreiv til skoledirektøren: «Årsaken til det dårlige utbytte er ved siden av liten skolesøkning, degenerasjon, lavt kulturstandpunkt og svekkede åndsevner samt legemlig og åndelig forkrøblethet.»

Vi har ennå ikke funnet artikkelen av Tandberg som Mortenson her polemierer mot.

Finner er her brukt i betydninga samer.

«Lappernes ven» — rettere «Finnernes ven» — for den 1ste august indeværende aar fører til torvs en artikkel, betitlet: «Hvilke særegne krav bør der stilles til arbeidere i finnemissionens tjeneste». Denne artikkel er av en saadan art at en egte finn uten videre ikke kan la den passere upaatalt.

Stykkets forfatter, hr. pastor G. Tandberg, har nemlig ogsaa dette forkjerte syn, at finnerne er lavere væsener end nordmændene. Herom siger præsten blandt andet: «Finnernes særegne kaar og særegne nød samler sig i dette, at de er et litet fattigt og isoleret folk i folket, – der i alle dele staar lavere end os. – Finnekaken er ofte skidden og haard og ufordøielig og smørret uspiselig. Husene er nu engang smaa og daarlige der nord, ofte bare et litet rum med forgang, finnernes huse endnu skrøbeligere end andres. Ofte bare upanelte, trange og smutsige jordgammer. Husgeraadet er da ogsaa derefter – oftest kun det aller-nødtørftigste, av og til kun en sengebrisk, en kasse og en krak. Sængklærne er saa som saa: dertil mistænkelige o. s. v.»

Slik ser den attest blandt andet ut som finnemissionens ledende mænd i sin høie visdom og rnenneskekjærlighet» har behaget at velsigne os med. Men hvad er nu formaalet med en saadan attest? – Formaalet er at paakalde folks medlidenhet for det finske folk i landet, (det er indlysende) til at hjelpe, at «løfte det», som det saa pent heter — «socialt, kulturelt og kristeligt.»

Men er nu dette formaalet da maa det jo være pen og god tanke og gjerning dette, saaledes at løfte det samiske folk, og da er jo den daarlige attest kun en god reklame for samerne og ingen vil da si noget paa det, vil vist mange si.

Ja, var det efter de linjer og paa den maate som samerne ønsker og venter hjelp av nordmændene saa var det vist ikke noget at si paa det, ti hensigten og saa da formentlig vilde hellige midlet; men saa er det desværre ikke tilfældet. Talen om «løftning» av det samiske folk er kun en tom frase, et æble med fint skall uten kjerne.

Men hvad er da finnemissionens formaal, vil man spørre?

Svar: Fornorskning av finnerne (samerne) fra issen til tærne.

Hvad menes der med fornorskning ?

Svar: Tilintetgjørelse av det finske (samiske) folk som folk, dette er kort og godt vort lands finnemissions store maal.

Alle som vil samernes død som folk, de støtter selvfølgelig denne mission, og det er sørgeligt at endel prester er med paa dette.

Jeg maa tilstaa, at naar missionsfolket i Trøndelagen for et-par aar siden for alvor optog missionsarbeidet blandt Trøndelagens finner saa trodde jeg, at det virkelig hadde som maal at hiælpe finnerne til at eksistere som folk; jeg og mange finner med mig, glædet os overmaate til dette og det var ikke frit for, at jeg begyndte saa smaat at lovprise mig selv og det finske folk lykkelig. Men glæden varte ikke længe; snart kom det for øre, at missionsfolket hadde kommet i haarene paa hverandre om «linjerne.»

«Lappernes ven» kom saa en vakker dag og fortæller at nu hadde man blit enige om «linjerne», paa faa finneforeninger nær og redegjør finnemissionens gjerninger, samtidig som den gir vink om, hvad missionen vil, med hensyn til finnerne og deres nationale bevægelse.

Saa kommer hr. sognepræst Tandberg og lar os vite, at det er korrekt hvad visse hans kolleger har sagt om finnerne, at de er undermaals-væsener, idet han ikke mindre end 2 gange i sit anførte stykke gjentar: «lavere end os.»

Alt dette har virket paa mig og mange av finnerne som koldt vand paa gloende sten. Naar nu «finnemissionens» ledende mænd og dens organ «Lappernes ven» saa uforbeholdent har lat os vite at «finnemissionen» har stillet sig til tjeneste for at avlive finnerne som folk, saa maa jeg aabent sige ifra, at jeg tar avstand fra en saadan mission og dens virksomhet, hvor renlærende den ellers kan være, og som egte finn med sand nationalfølelse, maa jeg paa min egen og paa finnefolkets vegne paa det bestemteste protestere mot saadan handlemaate.


Samisk skolehistorie 4